Sist oppdatert 3.2.2022.

Bakgrunn:
7.6.2019: Infinitum sendte ut et skriv til sine medlemmer, med varsel om at alle eksisterende limtyper på selvklebende etiketter på PET-flasker er forbudt i panteordningen fra 5.2.2020.
24.8.2019: Infinitum sendte et nytt skriv hvor de informerer om at fristen er utsatt til 1. februar 2021.
2020: Varslet avgiftsøkning fra 10 til 16 øre blir ikke gjennomført grunnet utfordringer ifm. pandemien. Tilleggsavgift på 10 øre vedvarer.
9.10.2020: Noen plastetiketter er nå godkjent hos Infinitum. Kontakt oss for mer informasjon. Det finnes flere godkjente papiretiketter – men Infinitum oppfordrer til bruk av plast for optimal resirkuleringsprosess.
10.12.2020: Utsatt frist: Fristen 1. februar 2021 er nå utsatt til 1. juli 2021
9.6.2021: Fristen er slettet. Tilleggsavgift på 10 øre per solgte enhet uten godkjent løsning vedvarer.

Fristen er altså fjernet, men tilleggsavgiften på 10 øre per solgte enhet uten godkjent løsning vedvarer.

Snakk med oss om du ønsker å slippe denne ekstrakostnaden. Skipnes kan tilby godkjente materialer både i papir, PP white og PP transparent/PP clear – også med PET-liner.

Saken oppdateres når noe skjer.

Fakta: Tidligere er det innført ekstra avgift på 10 øre per solgte enhet for clear-PET som skal inn i det norske pantesystemet, for bruken av selvklebende lim som ikke oppfyller krav til vannoppløselighet (farget PET har egen avgift).

Bruk av permanent godkjent løsning vil fjerne avgiften som er på 10 øre per solgte enhet uten permanent godkjent kvalitet. Materialleverandørene jobber på spreng med å utvikle ytterligere godkjente alternativer.

Les også om Svanemerkets nye etikettkrav her

Infinitum ønsker kontakt med bedrifter som har spørsmål eller er usikker på noe rundt de nye kravene. Skipnes oppfordrer til å ta kontakt med de, og hold oss gjerne informert.

Som etikettleverandør er det i Skipnes’ aller største interesse å få klarhet i alt vedrørende dette. Vi har tett dialog med våre materialleverandører som jobber på spreng for å finne flere godkjente løsninger.

Fakta: Alle PSL-system skal være slik at det ikke påvirker resirkuleringen av plastflaskematerialet til matkontaktmateriale. Dette innebærer at limet må være vannoppløselig i et 65°C vannbad med 1 % kaustisk soda og 0,5 % NC148. Vannoppløselig lim skal ikke reaktivere etter at etikett og flaskematerialet er tørket i resirkuleringsprosessen.

Usikker på om limet på dine etiketter i dag er midlertidig godkjent? Har du spørsmål om mulige løsninger eller annet rundt de nye reglene? Snakk med oss!

Husk å abonnere på vårt nyhetsbrev for å holde deg oppdatert. Når noe skjer, hører du det fra oss.

Utsnitt av nyhetsbrev